Cirkumcizija (obrezovanje penisa)

Cirkumcizija je kirurški poseg, pri katerem se s penisa odstrani koža prepucija. Pri odraslih se poseg v večini primerov napravi iz medicinskih razlogov, predvsem zaradi zožitve kožice prepucija, govorimo o fimozi ali relativni fimozi. Ožja kožica prepucija je lahko prirojena, ko se težave s pomičnostjo preko glavice opaža predvsem ko je penis v erekciji, kar lahko vodi do bolečin ob spolnih odnosih. Pogosto pride do pridobljene zožitve kožice prepucija tudi zaradi drugih bolezenskih stanj, zelo pogost razlog je lichen sclerosus oz. BXO (balanitis xerotica obliterans). Fimoza oz. zožena kožica prepucija lahko vodi do težav s higieno, možna so pogostejša lokalna akutna in kronična vnetja v področju glavice penisa, ob potegu kožice preko glavice pa lahko pride do parafimoze, ko kožice prepucija ne uspemo spraviti nazaj v anatomski položaj. V primeru napredovanja bolezni lahko pride tudi do retence urina. Poseg je v večini primerov pri odraslih možno opraviti v lokalni anesteziji, ko se običajno kirurško odstrani kožica prepucija čemur sledi rekonstrukcija kožno-sluzničnega stika z resorbilnimi šivi. Poznamo več vrst kirurških tehnik cirkumcizije, izbira metode je odvisna predvsem od vzroka zožitve in splošnega stanja pacienta.

V centru zdravja LagunMed cirkumcizijo izvajamo v lokalni anesteziji z injekcijo lokalnega anestetika okoli penisa. Poseg traja približno 30 minut, po operaciji pa lahko pacienti takoj odidejo domov. Bolečine v prvih treh dneh blažimo z analgetiki, običajno gre za blažje bolečine. Šivi odpadejo sami, podplutbe izginejo v 14 dneh, prav toliko pa traja tudi samo celjenje rane. Okvirno tri tedne po posegu se predvideva kontrolni pregled.

Pri operaciji nismo pozorni samo na odstranitev odvečne kožice, ki povzroča težave, temveč stremimo tudi k estetskemu videzu samega spolovila. Paciente pred samim posegom dobro informiramo o poteku operacije. Po izvedbi posega pacient prejme navodila, kako ravnati po posegu. Cirkumcizija oziroma obrezovanje penisa je na splošno varna operacija z redkimi zapleti. Cirkumcizija omogoča, da odpravite težave kot so ponavljajoča infekcija spolovila ali sečnega trakta ter težave z bolečimi spolnimi odnosi. Poseg pa ne izboljšuje, niti ne negativno vpliva na spolno funkcijo.

Postopek cirkumcizije