dr. Bogdan Ambrožič, dr. med.

Specialist kirurg za poškodbe in obolenja ramenskega ter kolenskega sklepa in gležnja

Dr. Bogdan Ambrožič, se ukvarja se z artroskopskim in minimalno invazivnim operativnim zdravljenjem poškodb in bolezni ramenskega, kolenskega sklepa ter gležnja, pri katerih uporablja tudi računalniško tehnologijo. Na ramenskem sklepu se najpogosteje ukvarja z artroskopsko in odprto stabilizacijo sklepa, stabilizacijo AC sklepa in rekonstrukcijo poškodovane rotatorne manšete. Na kolenskem sklepu opravlja artroskopske oskrbe poškodovanih meniskusov in hrustanca, rekonstrukcije poškodovanih vezi, vključno z multiligamentarnimi rekonstrukcijami. Opravlja tudi stabilizacije pogačice z rekonstrukcijo medialnega patelofemoralnega ligamenta (MPFL), premikom narastišča patelarnega ligamenta in trohleoplastiko. V primerih obrabe ali deformacije kolena opravlja korektivne osteotomije v predelu kolenskega sklepa tako na stegnenici kakor na golenici. Pri omenjenih posegih uporablja navigacijo in po meri bolnika 3D natisnjena vodila. Na gležnju poleg artroskopij z zadnjimi in sprednjimi pristopi, opravlja artroskopske stabilizacije in rekonstrukcije vezi sklepa, tendinoskopije Ahilove tetive ter peronealnih tetiv, endoskopsko kalkaneoplastiko in endoskopsko zatrditev zgornjega in spodnjega skočnega sklepa. Poleg tega uporablja biološke metode zdravljenja obrabe in poškodb sklepov in tendinopatij s trombocitno plazmo, matičnimi celicami in amnijskimi membranami.

V Sloveniji je leta 2006 vpeljal metodo stabilizacije pogačice z rekonstrukcijo medialnega patelofemoralnega ligamenta (MPFL), leta 2014 metodo rekonstrukcije anterolateralnega ligamenta (ALL) in leta 2016 je opravil prvo transplantacijo meniskusa v Sloveniji. Med prvimi je pričel s sodobnim opravljanjem osteotomij v področju kolena s pomočjo navigacije in bolniku specifično izdelanih vodil. Organizira številne artroskopske simpozije in delavnice in je vabljen predavatelj na simpozijih in delavnicah v Sloveniji in v tujini. Je član uredniškega odbora in recenzent revije evropskega združenja za artroskopijo in športne poškodbe (ESSKA), recenzent revije Orthopaedic Journal of sports Medicine (OJSM) in član ESSKA odbora za osteotomije ter aktiven član slovenskega združenja za artroskopijo in športne poškodbe. V letu 2019 je dobil priznanje revije VIVA za najbolj cenjenega specialista v Sloveniji.

dr. Bogdan Ambrožič, dr.med., specialist ortopedske kirurgije

Specialistična znanja

Minimalno invazivne artroskopske rekonstrukcije vezi kolenskega sklepa
Minimalno invazivne artroskopske operacije ramenskega, kolenskega sklepa ter gležnja
Zdravljenje poškodb hrustanca kolenskega sklepa in gležnja
Operacije stabilizacije pogačice in osteotomije v področju kolena
Napredne biološke metode zdravljenja obrabe in poškodb sklepov in tendinopatij s trombocitno plazmo, matičnimi celicami in amnijskimi membranami

SIMPTOMI

    BOLEZNI

      ZDRAVLJENJA IN POSEGI