ORTOPEDIJA
Otroška ortopedija LagunaMed

Otroška ortopedija

Otrok ni majhna odrasla oseba, otroci ima svojo fiziologijo in primerjanje videza otroških nog, stopal ali hoje z odraslimi, pogosto pri starših povzroča zaskrbljenost. Pri otrocih obstajajo velike razlike v razvoju posebej spodnjih okončin, če se temu dodajo še normalne različice razvoja kot so ploska stopala, kolena na X ali hoja navznoter, se lahko ta normalna stanja zamenjajo za bolezni. Tukaj je vloga otroškega ortopeda, da zaskrbljene starše pomiri, jim razloži potek razvoja gibal pri otrocih ter z druge strani, da prepozna morebitne znake bolezni ter jih ustrezno zdravi.

Normalno je, da otrok pri 6- 8 mesecih začne sedeti s podporo, pri 9 mesecih stoji in se drži za predmete, pri 10 mesecih samostojno vstaja. Normalen otrok začne hoditi pri 12 do 14 mesecih. Na začetku je normalno, da otrok hodi s široko zasnovano, navzven zasukano hojo in dela številne kratke korake.  Zrel vzorec hoje je dobro uveljavljen do približno 3. leta starosti, hoja sedemletnega otroka pa je podobna hoji odraslega.

Ne glede na anamnezo je treba otroka, ki do 18. meseca ne hodi samostojno, napotiti k zdravniku s strokovnim znanjem na področju razvojne pediatrije (fiziatru, nevrologu ali ortopedu).

Otroška ortopedija LagunaMed
Otroške noge

ZDRAVNIKI, ki pokrivajo ambulatno OTROšKA ORTOPEDIJA

asist. Borut Kovačić, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije