Korekcija deformacije hrbtenice

Ob korekcijah deformacij hrbtenice je vedno potrebna tudi spondilodeza, torej zatrditev hrbtenice. Glavna razlika med osnovno sponilodezo in spondilodezo pri deformacijah hrbtenice je v tem, da moramo pri korekcijah deformacij opraviti korekcijske manevre, s katerimi hrbtenico postavimo v nov, izboljšan, bolj fiziološki položaj in jo nato v tem položaju zatrdimo. Občasno moramo za te manevre odstraniti tudi dele vretenc ali celotno vretence, kar predstavlja zahteven kirurški poseg, pri katerem obstaja velika možnost večje krvavitve.

Običajno gre za velike in težke operacije, ki s seboj prinašajo tudi precejšen riziko. Lahko prihaja do obsežnih krvavitev, nevroloških izpadov in sistemskih zapletov (srčni in možganski zapleti, ledvična insuficienca, infekcije pooperativne rane, itd.). Rehabilitacije so dolge, številne so tudi možne komplikacije, zato se o smiselnosti teh operacij odločamo individualno, glede na telesno pripravljenost in sočasne bolezni pacienta ter možnosti izboljšanja kvalitete življenja. Kadar so te možnosti dobre, je znanstveno dokazano, kirurgija daleč najboljša metoda za izboljšanje kvalitete življenja.

Pri otrocih večinoma korigiramo skoliotične deformacije, pri odraslih pa degenerativne skolioze v kombinaciji s sagitalnim naravnovesjem (porušeno ledveno lordozo). Največja razlika med otroško in odraslo hrbtenico je v tem, da je otroška hrbtenica navadno precej dobro gibljiva, fleksibilna in se lažje korigira z osnovnimi korekcijskimi manevri (derotacija, translacija, distrakcija/kompresija), medtem ko je odrasla hrbtenica navadno toga, trda in potrebuje osteotomije, ki hrbtenico naredijo fleksibilno, poleg tega pa je deformaciji največkrat pridružena še stenoza, ki je pri otrocih praktično nikoli ne vidimo.

Kadar so pogoji optimalni in kirurški poseg poteka brez večjih zapletov, so pacienti zelo zadovoljni tako za anatomskim in funkcionalnim, kot tudi z estetskim rezultatom.

Korekcija deformacije hrbtenice LagunaMed

Skolioza pred korekcijo

ZDRAVLJENJA IN POSEGI