ORTOPEDIJA
Stopalo in gleženj LagunaMed

Stopalo in gleženj

Stopalo je kompleksen del telesa, ki nosi celotno težo telesa in težo telesa prenaša na podlago. Sodeluje pri ravnotežju in z ostalimi sklepi pri gibanju telesa. Sestavljeno je iz več kosti, sklepov, mišic, vezi in kit ter je osnova za premikanje in stabilnost med hojo, tekom in skakanjem. Glavne strukture stopala vključujejo tri dele: stopalni lok, peto in prste. Stopalni lok je sestavljen iz treh lokov (notranjega, zunanjega in prečnega) in deluje kot blažilec udarcev pri hoji ter omogoča prilagajanje stopala različnim površinam ter neenakomernemu terenu. Peta ali petni del stopala je ključen del pri absorbiranju udarcev med hojo ter daje oporo stopalu med gibanjem. Na petnico se pripenja Ahilova tetiva, ki povezuje mišico meč s petno kostjo. Prsti stopala so sestavljeni iz več manjših kosti, ki so povezane s sklepi ter obdane z mišicami in vezmi. Te strukture omogočajo upogibanje, raztezanje in premikanje prstov, kar je ključno pri ravnotežju in potisku med hojo.

Mišice in vezi stopala skupaj delujejo kot vzmeti, ki absorbirajo udarce in omogočajo prožnost pri gibanju. Stopalo je občutljivo na obremenitve ter se lahko prilagodi različnim površinam in gibanjem, kar omogoča telesu, da se premika učinkovito in varno.

Stopalo je izpostavljeno številnim obremenitvam, zato je nagnjeno k različnim težavam, kot so natrganine mišic, zvini, plantarni fasciitis (vnetje tkiva na podplatu) ali različne oblike obrabe (artritis). Skrb za pravilno oporo in gibanje stopala je pomembna za ohranjanje celovitosti in funkcionalnosti te pomembne telesne strukture.

Stopalo se navzgor nadaljuje v gleženj, ki je sklep med stopalom in spodnjim delom noge, in omogoča gibljivost in podporo pri hoji, teku ter drugih gibalnih dejavnostih. Gleženj sestavljata dva sklepa in sicer zgornji skočni sklep, ki omogoča gibanje stopala navzgor in navzdol ter spodnji skočni sklep, ki omogoča obračanje stopala navznoter in navzven.

Glavni deli gležnja vključujejo:

  • Zgornji skočni sklep (tibiotalarni sklep): To je glavni sklep med golenico (tibijo), mečnico (fibula) in kostjo gležnja (petnica). Omogoča upogib stopala navzgor in navzdol (hoja po prstih, hoja po petah).
  • Spodnji skočni sklep (subtalarni sklep): Nahaja se pod zgornjim skočnih sklepom in ga sestavljata petnica in skočnica (talus). Tukaj se vrši upogib stopala navznoter in navzven.
  • Sprednji skočni sklep (sklepi tarsusa): Te kosti tvorijo kompleksen sistem sklepov, ki sodelujejo pri vzdrževanju stopalnega loka in omogočajo prilagodljivost stopala različnim površinam.

Gleženj je okrepljen z vezmi, ki držijo kosti skupaj in zagotavljajo stabilnost sklepa. Poleg tega mišice, ki obkrožajo gleženj, pomagajo pri gibanju, stabilnosti ter ohranjanju ravnotežja stopala med hojo.

Gleženj je eden izmed najbolj obremenjenih sklepov v telesu in je zato pogosto izpostavljen mnogim poškodbam, kot so zvini, izpahi ali zlomi. Pravilna nega, krepitev mišic okoli gležnja ter uporaba pravilne obutve lahko pomagajo pri preprečevanju poškodb in ohranjanju stabilnosti ter funkcionalnosti gležnja.

Stopalo in gleženj LagunaMed
Stopalo
Stopalo in gleženj LagunaMed
Gleženj

ZDRAVNIKI, ki pokrivajo ambulatno STOPALO IN GLEžENJ

asist. Borut Kovačić, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije

dr. Bogdan Ambrožič, dr. med.

Specialist kirurg za poškodbe in obolenja ramenskega ter kolenskega sklepa in gležnja