Artroza (obraba ramenskega slepa)

Artroza ali obraba rame je bolezen, ki prizadane sklepni hrustanec v ramenskem sklepu. Najpogosteje je degenerativna in za njo ne poznamo vzroka, lahko pa je sekundarna in jo povzročijo predhodne poškodbe, vnetne bolezni sklepov ali raztrganje in izguba funkcije mišic rotatorne manšete. Najpogostejši simptom obrabe rame je bolečina (nočna bolečina, bolečina v mirovanju), kateri so lahko pridruženi še omejena gibljivost, oteklina, deformacije, preskakovanje v sklepu in drugi simptomi.

Zdravljenje obrabe rameskega sklepa poteka stopenjsko in je v prvi fazi usmerjeno predvsem v blaženje simptomov. Obstaja več možnosti konzervativnega zdravljenja, ki jih lahko kombiniramo in tako dosežemo lagodno življenje z boleznijo.
Prilagoditev aktivnosti: izogibamo se težkemu delu, ki obremenjuje ramo in ostalih aktivnosti, ki poslabšujejo bolečino v ramenskem sklepu. Običajno so to aktivnosti nad višino ramen in glave.
– Hlajenje: s hladilno kremo ali ledom preko tkanine lahko 3-5 minut hladimo ramenski sklep in tako zmanjšamo oteklino in bolečino v sklepu po daljši aktivnosti.
– Fizioterapija: fizioterapevt vam lahko z vajami pomaga pri zmanjševanju bolečine, povečanju gibljivosti, okrepitvi mišic in pri povečanju stabilnosti sklepa. Vaje, podane s strani fizioterapevta je potrebno izvajati večkrat tedensko skozi daljše časovno obdobje tudi ob odsotnosti bolečin.
– Zdravila: uporaba zdravil v obliki protivnetnih (nesteroidni antirevmatiki) in protibolečinskih tablet ali gelov zmanjša bolečine in otekanje v sklepu.
– Sklepne blokade: možne so tudi injekcije različnih učinkovin v ramenski sklep. Uporabljajo se protivnetna zdravila, ki zmanjšajo oteklino in bolečino v sklepu, prav tako pa se uporabljajo tudi druge učinkovine kot so hialuronska kislina, ki lahko pomaga pri zmanjševanju trenja v sklepu, kar vodi v zmanjšanje bolečin, ter s trombociti bogata plazma, ki se uporablja predvsem pri poškodbah vezi.

Kadar konzervativni ukrepi ne zadoščajo se potem usmerimo k operatvnim metodam zdravljenja. Pri tistih z nižjo stopnjo obrabe in mlajših je to pogosto artroskopija rame z zdravljenjem pridruženih patologij ter s tem zmanjšanjem simptomov. Pri napredovali obrabi pa se pogosto odločimo za zamenjavo prizadetega sklepa z vstavitvijo ramenske endoproteze.

Artroza ramenskega sklepa