UROLOGIJA
Testisi in obmodek LagunaMed

Testisi in obmodek

Testisi (tudi moda ali mošnja) so del moškega reproduktivnega sistema. To sta parni spolni žlezi, ki se nahajajo zunaj trebušne votline v mošnji, ki je kožna vrečka. Glavna naloga testisov je proizvodnja moškega spolnega hormona testosterona in proizvodnja semenčic (spermijev). Testosteron, kot moški spolni hormon, je odgovoren za spolni razvoj moških, vzdrževanje spolnih funkcij, mišične mase ter kostne gostote.

Težave s testisi lahko vključujejo različna stanja, kot so varikocela (razširitev ven v modih), orhitis (vnetje testisov), hidrokela (nabiranje tekočine okoli testisov), zvijanje testisov (torsija), tumorska stanja in druga zdravstvena stanja, ki lahko vplivajo na reproduktivno stanje moških, povzročajo bolečine, vplivajo na spolne funkcije moških. Redni zdravniški pregledi so ključni za prepoznavanje morebitnih težav in ohranjanje zdravja testisov.

Obmodek (Epididymis) je del moških spolnih organov. Je podolgovat organ, ki leži zadaj ob modu. Glava obmodka je ob gornjem polu moda, rep obmodka pa se spušča ob modu navzdol. V repu se odvodni, zbiralni kalčki združijo v semenovod. Pogoste težave obmodka so vnetja, lahko tudi različni benigni (nerakavi) in maligni (rakavi) tumorji.

Vrh penisa je prekrit s kožico (prepucij), ki drsi preko glavice penisa. Prepucij ima vlogo pri zaščiti občutljivega tkiva glavice penisa in ohranjanju vlažnosti glavice. Preprečuje tudi neprijetno dotikanje kot npr. trenje z oblačili. Pri nekaterih kulturah in religijskih skupnostih se izvaja postopek, imenovan obrezovanje (ali cirkumcizija), kjer se odstrani del ali celoten prepucij. Cirkumcizija se v teh primerih izvaja zaradi tradicionalnih, verskih in higienskih razlogov.

Obstajajo tudi primeri, ko se cirkumcizija izvede zaradi medicinskih razlogov. V teh primerih se operativni poseg izvede, da se odpravijo težave. Vzroki za to so predvsem ozka kožica (fimoza), pogosti infekti, bolečine, težave pri spolnih odnosih…  

Testisi in obmodek LagunaMed
Testisi

ZDRAVNIKI, ki pokrivajo ambulatno TESTISI IN OBMODEK

Robert Pantar, dr.med.

Specialist urolog