ORTOPEDIJA
Hrbtenica LagunaMed

Hrbtenica

Bolečine v področju hrbtenice vsaj enkrat v življenju prizadenejo približno 90 odstotkov prebivalstva. V našem centru zdravja imamo na voljo dva ortopedska kirurga dr. Roberta Košaka in dr. Miho Vodičarja, ki se celotno kariero posvečata zdravljenju težav s hrbtenico in veljata za ena izmed največjih strokovnjakov na tem področju v Sloveniji.

Namen pregleda pri ortopedu, ki se ukvarja s hrbtenico je ugotoviti kakšne so težave, kako dolgo trajajo, kdaj se pojavljajo, od kod izvirajo, kaj jih izzove in pomiri. Zdravnik predlaga diagnostične preiskave, na podlagi katerih potem presodi kakšno zdravljenje je najprimernejše. V primeru, da gre za težave, ki se lahko zdravijo z operacijo, se o tem temeljito pogovori s pacientom, v primeru da gre za težave, ki potrebujejo zdravljenje katerega od drugih strokovnjakov na področju skeletnih bolezni, pa predlaga obisk enega od njih.

Hrbtenica je glavni nosilni steber trupa in razlog, da ljudje lahko hodimo po dveh nogah.

Sestavljanja je iz vretenc in medvretenčnih ploščic, ki sestavljajo štiri glavne regije hrbtenice (vratno, prsno, ledveno in križnično). Ukrivljenost hrbtenice navzpred (lordoza) v vratnem in ledvenem predelu in navzad (kifoza) v prsnem in križničnem delu omogoča pokončno držo, stojo in hojo.

Vretenca so sestavljena iz telesa vretenca in zadajšnjega loka vretenca, ki omejujeta centralno odprtino, ki ji rečemo spinalni kanal. V kanalu se nahajajo živčne strukture, ki preskrbujejo mišice z informacijami in usklajujejo gibanje.

Posamezni dve vretenci med seboj v zadajšnjem delu stikata sklepa (fasetni sklepi), v sprednjem delu, med telesi vretenc pa medvretenčna ploščica (disk). Te tri strukture skupaj, torej dva sklepa in disk, tvorijo funkcionalno enoto, ki omogoča gibanje hrbtenice. Da je gibanje ravno pravšnje in ne povzroča nestabilnosti hrbtenice, zagotavljajo močne okolne vezi in mišice.

Hrbtenica LagunaMed
Slika hrbtenice

Biomehanika (zakonitosti gibanja) hrbtenice

Na hrbtenici je osnova gibanja gibalni segment, kar predstavlja dve sosednji vretenci, ki sta med seboj povezani z dvema fasetnima sklepoma in medvretenčno ploščico (diskom).

Ker hrbtenica deluje kot celosten organ, je biomehanika usmerjena v opredeljevanje razmerja sil in navorov na hrbtenico ob različnem gibanju in v različnih položajih. Vedno je pomembno kako je postavljen trup in koliko je odmaknjen stran od centra gibanja, saj se na ta način ustvarja ročica, ki povečuje navor na obhrbtenične mišice, vezi, sklepe in medvretenčne ploščice.

Najmanjši navor na hrbtenico ustvarjamo kadar ležimo, temu sledi pokončna stoja, navor pa se izrazito poveča pri drži trupa navzpred in pri sedenju brez opore. Če temu dodamo še breme, ki je daleč od centralne osi telesa se lahko navori povečajo za večkratno vrednost telesne teže človeka.

Pravilno in ergonomično obremenjevanje hrbtenice skupaj s skrbjo za zdrave in prožne mišice je torej ključnega pomena za dolgoročno preprečevanje obrabe in bolečin v hrbtenici.

Hrbtenica LagunaMed
Slika gibanja

ZDRAVNIKI, ki pokrivajo ambulatno HRBTENICA

dr. Robert Košak, dr. med

Specialist kirurg za poškodbe in obolenja hrbtenice
Preberi več o zdravniku

doc. dr. Miha Vodičar, dr. med.

Specialist za kirurgijo hrbtenice
Preberi več o zdravniku