Omejena gibljivost

Omejena gibljivost rame se kaže kot nezmožnost izvedbe normalnih gibov v ramenskem sklepu, kar lahko resno ovira vsakodnevne aktivnosti, vključno z osebno higieno in prehranjevanjem.

Najpogostejši vzroki za omejeno gibljivost v rami vključujejo:
– Poškodbe tetiv in mišic rotatorne manšete: To lahko onemogoča izvajanje gibov v določenih smereh, kar omejuje gibljivost.
– Adhezivni kapsulitis (sindrom zamrznjene rame): Vnetje in zakrčenje sklepne ovojnice povzročita omejeno aktivno in pasivno gibljivost v rami.
– Obraba oz. artroza ramenskega sklepa: Dolgotrajna obraba hrustanca na koncih kosti v ramenskem sklepu lahko vodi v omejeno gibljivost in bolečino.

Diagnoza za omejeno gibljivost rame običajno vključuje zdravniški pregled, pogosto tudi rentgenske ali MRI preiskave za oceno stanja sklepa.

Zdravljenje je odvisno od osnovnega vzroka in lahko vključuje fizioterapijo za krepitev mišic in izboljšanje gibljivosti, uporabo protivnetnih zdravil, injekcije za zmanjšanje vnetja, včasih pa tudi kirurške posege, še posebej pri hujših poškodbah ali artrozi. Pomembno je pravočasno diagnosticiranje in ustrezno zdravljenje za ponovno pridobitev normalne gibljivosti rame.

Omejena gibljivost desne rame