Poškodbe ramena

Poškodbe ramena zajemajo različno patologijo, vključno z zlomi zgornjega dela nadlahtnice, izpahi rame in AC (akromioklavikularnega) sklepa, poškodbami mehkih tkiv in zlomi ključnice, vsaka s svojimi specifičnimi vzroki in značilnostmi. Zlomi nadlahtnice se pogosto pojavijo zaradi padcev, običajno pa prizadenejo starejše posameznike. Poškodbe mehkih tkiv, kot so poškodbe rotatorne manšete, lahko nastanejo zaradi preobremenitve, ponavljajočih gibov ali nenadnih poškodb. Poškodbe AC sklepa in zlomi ključnice so običajno posledica neposrednih udarcev ali padcev.

Simptomi poškodbe v ramenskem predelu so lokalna bolečina, občutljivost in oteklina. Omejen obseg gibanja in težave pri dvigovanju ali obračanju roke so pogosti. Vnetje na območju rame lahko povzroči nelagodje, v hujših primerih pa so vidne deformacije ali nestabilnost. Ti simptomi pogosto vplivajo na vsakodnevne dejavnosti, kot so dvigovanje roke nad glavo ali nošenje predmetov.

Zdravljenje poškodb v ramenskem predelu se začne z natančno diagnostiko, v okviru katere so klinični pregled, RTG slikanje in ultrazvok. V določenih primerih tudi CT in MRI slikanje. Konservativni ukrepi vključujejo nošenje opornice, počitek, fizioterapijo in protivnetna zdravila za lajšanje bolečin in izboljšanje funkcionalnosti. Lokalne injekcije kortikosteroidov lahko zmanjšajo vnetje in olajšajo bolečino. Pri določenih primerih so lahko potrebni kirurški posegi. Ti lahko vključujejo artroskopijo za npr. raztrganine rotatorne manšete, kirurško fiksacijo za zlome ali stabilizacijo sklepa pri izpahih. Rehabilitacija in pooperativna fizioterapija sta zelo pomembna za pridobitev moči in gibljivosti ramena. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic poškodb v ramenskem predelu.

SIMPTOMI

  • Bolečina
  • Omejena gibljivost

ZDRAVLJENJA IN POSEGI