Poškodba rotatorne manšete

Rotatorna manšeta je skupek štirih mišic, ki so izjemnega pomena za gibanje v ramenskem sklepu in stabilizacijo samega sklepa. Popolne raztrganine rotatorne manšete so pogosto posledica poškodb ramena, ki nastanejo ob nenadnih dogodkih, kot so padci, udarci ali izpahi. Bolniki se običajno obrnejo na zdravnika zaradi bolečin in omejene gibljivosti v ramenskem sklepu, ki se nenadoma poslabšata po teh dogodkih.

Pomembno je, da bolniki s trajajočimi bolečinami in težavami v ramenskem sklepu, ki se morda ne spominjajo specifičnega dogodka ali poškodbe, poiščejo zdravniško pomoč. Ti bolniki se običajno pritožujejo nad bolečinami v ramenu in omejeno gibljivostjo, ki se postopno poslabšujeta, pogosto pa so to težave, povezane z raztrganimi ali poškodovanimi strukturami rotatorne manšete.

Diagnoza se običajno postavi z zdravniškim pregledom in včasih z dodatnimi slikovnimi preiskavami, kot sta MRI ali ultrazvok, za oceno stanja rotatorne manšete in drugih struktur v ramenu.

Zdravljenje poškodb rotatorne manšete delimo na nekirurško in kirurško. Nekirurško zdravljenje s fizioterapijo, izogibanjem dvigovanju težkih predmetov in delu z rokami nad glavo, protibolečinsko terapijo in morebitnimi blokadami v ramenski sklep se je v zadnjih letih izkazalo kot uspešno in primerno za večino poškodb rotatorne manšete.
Kirurško zdravljenje je indicirano pri raztrganinah rotatorne manšete, ki so povezane s šibkostjo mišic izgubo funkcije in omejeno gibljivostjo, katera se ne popravi ob konzervativnem zdravljenju. V tem primeru se izvede operacija, med katero se z uporabo artroskopske tehnike pritrdi raztrgano tetivo mišice nazaj na njeno anatomsko mesto in tako izboljša fukcijo mišic in s tem gibljivost v ramenu, prav tako pa se po zaraščanju tetive zmanjšajo bolečine. Po operaciji je izjemnega pomena rehabilitacija in fizikalna terapija, ki sta pacientom predpisani s strani ortopeda.

Poškodba rotatorne manšete