Poškodba tetive bicepsa

Pri poškodbi bicepsa lahko gre za poškodbo v predelu ramena ali komolca. Raztrganine distalnega dela bicepsa so specifične poškodbe, ki se pojavijo na spodnjem koncu tetive bicepsa, kjer se ta pritrdi na koželjnico v predelu podlahti. Lahko pride do delne ali popolne raztrganine. Mehanizmi so nenaden in močan izteg komolca, do česar pride pri dvigovanju težjih bremen, dvigovanju uteži ali poskusu ujemanja težjega predmeta. Poškodbe v predelu ramenskega sklepa so posledica raztrganine dolge glave bicepsa in se pogosto pojavljajo zaradi kronične preobremenitve, starostno pogojenih degenerativnih sprememb ali obrabe tetive.

Simptomi raztrganine distalnega bicepsa lahko vključujejo hudo bolečino ob času poškodbe, nato pa otekanje in modrice v komolcu in podlahti. Klinično je prisoten pozitiven »hook« test, kar pomeni, da se tetiva bicepsa v predelu komolca ne napne in se jo za to ne zatipa. Pri poškodbi v predelu ramena pa je prisoten “Popaj« znak, do česar pride, ko se mišični trebuh bicepsa zaradi raztrganine v predelu ramena premakne nekoliko bolj proti komolcu in se bolj izboči.

Pri sumu na poškodbo distalne tetive bicepsa je za natančno potrditev poškodbe ob kliničnem pregledu včasih potrebna tudi ultrazvočna preiskava, še posebej, če klinična slika ni popolnoma jasna. Zdravljenje take poškodbe je v večini primerov kirurška pritrditev tetive nazaj na svoje mesto na koželjnici. Pri poškodbah v zgornjem delu bicepsa je zdravljenje lahko tudi konservativno, s hlajenjem, protibolečinsko terapijo in fizioterapijo, v določenih primerih pa tudi pri teh poškodbah pride v poštev operativna pritrditev. Rehabilitacija po operaciji je ključnega pomena za ponovno pridobitev moči in gibljivosti komolčnega sklepa ter za uspešno okrevanje. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic teh poškodb.

Biceps