UROLOGIJA
Sečni mehur LagunaMed

Sečni mehur

Sečni mehur je organ, ki deluje kot rezervoar za urin v telesu. Nahaja se v medenici in je običajno elastičen ter se lahko razteza, da sprejme in shranjuje urin, ki ga proizvajajo ledvice.

Mehur ima več plasti, ki vključujejo notranjo sluznico, srednjo mišično plast ter zunanjo plast vezivnega tkiva. Sluznica v notranjosti mehurja je obložena s specifičnimi celicami, ki omogočajo tesno zaprtje in preprečujejo puščanje urina. Mišična plast, imenovana detrusor, je odgovorna za kontrakcije, ki iztisnejo urin iz mehurja med uriniranjem. Zunanja plast vezivnega tkiva zagotavlja podporo in strukturo mehurju.

Medtem ko se urin nabira v mehurju, se stene raztezajo, kar pošilja signale v možgane, ki povzročijo občutek polnosti in sprožijo željo po uriniranju. Ko je primerno, se mišična plast (detrusor) stisne, zaporni mehanizmi se sprostijo, in urin se izloči skozi sečnico iz telesa.

Pogoste težave s sečnim mehurjem, ki jih naši urologi obravnavajo v ambulantah, kot so uhajanje vode (inkontinenca), prekomerno aktivni mehur (pogosto uriniranje), vnetja ali oviranje izločanja urina, lahko vplivajo na njegovo normalno delovanje in zahtevajo zdravniško obravnavo ter ustrezno zdravljenje.

Sečni mehur LagunaMed
Sečni mehur

ZDRAVNIKI, ki pokrivajo ambulatno SEčNI MEHUR

Robert Pantar, dr.med.

Specialist urolog