ORTOPEDIJA
Koleno LagunaMed

Koleno

Koleno je kompleksen sklep, ki igra ključno vlogo pri podpori telesne teže, olajšanju gibanja in zagotavljanju stabilnosti. Gre za največji sklep v človeškem telesu in sestoji iz treh osnovnih kosti: stegnenica (stegnenica), golenica (golenica) in pogačica (pogačica). Sklep obdajajo vezi, tetive in mišice, ki skupaj omogočajo različna gibanja ob ohranjanju stabilnosti.

Koleno je izjemno pomembno pri vsakodnevnih dejavnostih, kot so hoja, tek, upogibanje ali dvigovanje bremen. Zaradi svoje kompleksne strukture je lahko dovzetno za poškodbe, kot so natrganine vezi ali kite, poškodbe hrustanca ali vnetja, ki lahko vplivajo na delovanje kolena.

 • kosti: femur (stegnenica, ki tvori zgornji del kolenskega sklepa), tibia (golenica, ki tvori spodnji del kolenskega sklepa) in patella (pogačica, majhna, ravna trikotna kost pred kolenskim sklepom)
 • vezi: prednja križna vez (ACL – povezuje femur s tibijo in pomaga preprečevati prekomerno premikanje tibije naprej), zadnja križna vez (PCL – povezuje femur s tibijo in preprečuje prekomerno premikanje tibije nazaj), notranja (medialna) stranska vez (MCL –  nudi stabilnost na notranji strani kolena), zunanja (lateralna) stranska vez (LCL – nudi stabilnost na zunanji strani kolena)
 • meniski: notranji (medialni) menisk in zunanji (lateralni) menisk (to sta mehkotkivni hrustančni strukturi oblike C v sklepu, ki delujeta kot blažilnik udarcev, porazdeljujeta obremenitve in nudita stabilnost kolenskemu sklepu)
 • tetive: tetiva stegenske mišice (kvadricepsa) povezuje glavno stegensko mišico s pogačico, tetiva pogačice (patele) povezuje pogačico z golenico (tibijo), ki omogoča izteg kolena.
 • mišice: prednja stegenska mišica (kvadriceps) (nahaja se na sprednji strani stegna in pomaga pri iztegu kolena), zadajšnje stegenske mišice: nahajajo se na zadnji strani stegna in pomagajo pri upogibanju kolena.

Za razumevanje delovanja sklepa med različnimi dejavnostmi, kot so hoja, tek, skakanje in druge dnevne aktivnosti je ključno poznavanje delovanja biomehanike. Kolenski sklep je predvsem tečajni sklep, ki omogoča upogibanje in iztegovanje noge. Pogačica olajša delovanje kvadricepsa in povečuje učinkovitost podaljševanja kolena. Koleno ima tudi nekaj stopnje rotacije in lateralnega premika. dejavniki, ki vplivajo na biomehaniko kolena, vključujejo: moč in koordinacijo mišic (pravilno delovanje mišic okoli kolena je bistveno za stabilnost sklepa), integriteta vezi (vezi nudijo stabilnost in omejujejo prekomerno premikanje sklepa) ter poravnava sklepov (pravilna poravnava kosti je ključna za optimalno biomehaniko in preprečevanje nenormalne obrabe).

Razumevanje anatomije in biomehanike kolena je ključno za diagnosticiranje in zdravljenje poškodb, oblikovanje programov rehabilitacije ter razvoj preventivnih ukrepov za ohranjanje zdravja sklepov. Poškodbe ali stanja, ki vplivajo na katerokoli sestavino kolena, lahko vplivajo na njegovo biomehaniko, kar povzroči bolečine, nestabilnost in zmanjšano funkcionalnost.

Simptomi v kolenu se lahko močno razlikujejo in so lahko odraz različnih poškodb. Najbolj pogosti simptomi so:

 • bolečina: poškodbe (npr. strgane vezi, poškodbe meniskusa), osteoartritis, revmatoidni artritis, burzitis, tendinitis.
 • oteklina: vnetje zaradi poškodbe, artritisa, okužbe ali burzitisa.
 • okorelost: artroza, prekomerna uporaba, poškodbe ali vnetje.
 • šibkost: mišična oslabelost, poškodbe vezi, vtiskanje živca ali artritis.
 • nestabilnost ali šibkost: poškodbe vezi (npr. acl), poškodba meniskusa, šibkost mišic ali nestabilnost sklepa.
 • klikanje ali pokanje, zaklepanje: poškodba meniskusa, prosta telesa v sklepu ali mehanske težave v sklepu.
 • rdečina in toplota: vnetje zaradi poškodbe, okužbe ali artritisa.
 • omejen obseg gibanja: artroza, sklepni izliv (kopičenje tekočine) ali poškodbe, ki omejujejo gibanje.
Koleno LagunaMed
Koleno

ZDRAVNIKI, ki pokrivajo ambulatno KOLENO

Klemen Avsec, dr. med.

Specialist ortopedske kirurgije
Preberi več o zdravniku