Kifoza

Bolezenska kifoza je nenormalno poudarjena ukrivljenost v prsni hrbtenici, ki lahko povzroči različne težave, vključno s kroničnimi bolečinami in zmanjšano pljučno kapaciteto. Če je kot kifoze večji od 90 stopinj, se lahko priporoči operativno zdravljenje za korekcijo deformacije.

Scheuermannova bolezen je ena od možnih vzrokov bolezenske kifoze. Ta bolezen se pojavi, ko se rast sprednjega dela prsnih vretenc ustavi zaradi poškodbe rastnega hrustanca. Posledično se vretenca ne razvijata pravilno, kar lahko vodi v izrazito ukrivljenost hrbtenice in nastanek kifoze.

Operativni posegi so lahko indicirani za korekcijo hude kifoze, ki povzroča hude simptome ali težave s pljučno funkcijo. Kirurški posegi za korekcijo kifoze običajno vključujejo stabilizacijo hrbtenice in prilagoditev ukrivljenosti s pomočjo kirurških tehnik ter vstavitvijo materiala, ki ohranja pravilen položaj hrbtenice. Seveda pa se odločitev za operacijo vedno izvede po natančnem pregledu ter ob upoštevanju vseh dejavnikov in simptomov, ki jih povzroča kifoza.

Kifoza

Kifoza

Povečana prsna kifoza

Povečana prsna kifoza

Kifotična drža