Skolioza

Skolioza predstavlja kompleksno tri-dimenzionalno deformacijo hrbtenice in prsnega koša, ki jo lahko povzročijo različni dejavniki. Pri otrocih, ki nimajo drugih zdravstvenih težav, se najpogosteje pojavi idiopatska adolescentna skolioza, kjer vzrok za nastanek deformacije ni znan. Ta vrsta skolioze se pogosto pojavlja tako pri deklicah kot dečkih, vendar se pri deklicah pogosteje razvije do te stopnje, ki zahteva operativni poseg.

Drugačne vrste skolioze vključujejo kongenitalne in sekundarne oblike, med katere spadajo nevromuskularne in sindromske skolioze. Glede na časovni pojav deformacije skolioze razdelimo na različne kategorije – zgodnje skolioze, infantilne pred petim letom, juvenilne med 5. in 10. letom ter idiopatske adolescentne po 10. letu starosti.

Klinično skoliozo ocenjujemo s pomočjo Adamsovega testa, kjer se pri predklonu opazi grba na konveksni strani skolioze na prsnem košu. Za natančno določitev skolioze je potrebno rentgensko slikanje in merjenje krivine, obenem pa je pomembno oceniti rast skeleta pri otroku.

Zdravljenje skolioze, ki presega 25 stopinj, običajno vključuje uporabo steznika. Ko skolioza napreduje nad 50 stopinj, je včasih potrebna operacija. Pri idiopatskih skoliozah tiste, ki ne dosežejo 50 stopinj ob končani rasti skeleta, običajno prenehajo napredovati, medtem ko sekundarne skolioze pogosto napredujejo tudi kasneje in včasih zahtevajo kirurški poseg, če to dovoljuje stanje pacienta.

Kirurško zdravljenje skolioze vključuje fiksacijo hrbtenice in korekcijo krivine, pri čemer se odločimo za različne pristope glede na vrsto skolioze in individualne značilnosti pacienta.

Adolescentna idiopatska skolioza