Cervikobrahialgija

Cervikobrahialgija je definirana kot bolečina v vratu, ki preko ramenskega obroča seva po roki navzdol. Včasih seva le do komolca, včasih do prstov. Težavam se lahko pridružujejo tudi drugi nevrološki simptomi, kot na primer mravljinčenje, občutek elektrike, slabši občutek za dotik, slabša moč v mišicah roke. Včasih lahko ob tem prihaja tudi do zaznavanja nepravilnosti v nogah, nestabilnosti pri hoji, nezmožnosti hoje, redko pa so ob tem prisotne tudi težave z odvajanjem vode ali blata.

Vzroki za cervikobrahialgija so lahko številni, pri kliničnem pregledu hrbtenice pa smo pozorni predvsem na znake utesnitve živčnih korenin vratne hrbtenice in pa poškodbe hrbtenjače (mielopatije). Ti lahko nastanejo zaradi utesnitve ob pojavu hernije medvretenčne ploščice, spinalne stenoze, infekcije hrbtenice, tumorja hrbtenice in drugih bolezni.

Namen kliničnega pregleda ob cervikobrahialgija je, da zdravnik ugotovi možne vzroke za nastanek težav in predlaga diagnostični postopek, ki nato privede do prave ugotovitve vzroka težav. Ko je vzrok poznan se nato skupaj s pacientom odločita za najprimernejše zdravljenje.

Cervikobrahialgija