Evakuacija hernije disci – vratna hrbtenica

Indikacije za operacijo hernije medvretenčne ploščice na vratni hrbtenici so praktično enake kot na ledveni hrbtenici, ob tem da moramo na vratni hrbtenici biti pozorni tudi na prizadetost hrbtenjače. V kolikor najdemo znake prizadetosti hrbtenjače, se operaciji praktično ne moremo izogniti, če želimo dolgoročno dober rezultat.
Na vratni hrbtenici hernijo medvretenčne ploščice običajno operiramo s sprednje strani. Ob rentgenski kontroli operiranega nivoja naredimo rez kože in nato z anterolateralnim pristopom razmaknemo mehka tkiva (mišice, žile, sapnik, požiralnik) na poti do hrbtenice. Medvretenčno ploščico nato v celoti odstranimo in preko zadanjšnega longitudinalnega ligamenta vstopimo v spinalni kanal, kjer hernijo odstanimo in živčne strukture popolnoma sprostimo pritiska. Ker ob kompletni odstranitvi medvretenčne ploščice pride do nestabilnosti segmenta, segment nato stabiliziramo s kletko, ploščico in vijaki. Na ta način naredimo segmentno spondilodezo vratne hrbtenice.

Ti posegi so za pacienta precej ugodni, saj omogočajo hitro okrevanje z relativno malo pooperativne bolečine. Vsekakor omejitve gibanja obstajajo eno leto po operaciji, saj se mora spondilodeza prerasti s kostjo. V tem času je pomembna rehabilitacija in redna vadba za stabilizacijo vratnih mišic. Pacienti so leto dni po operaciji brez omejitev gibanja in življenjskega sloga, jih pa redno opozarjamo na redno skrb za zdravo hrbtenico.