Infekcije hrbtenice

Najpogostejša infekcija hrbtenice je bakterijski spondilodiscitis, običajno povzročen z bakterijami iz kože, ki povzročijo sepso in posledično se bakterije preko krvnega obtoka ujamejo na hrbtenici, kjer inficirajo vretenca in medvretenčno ploščico, zato ime spondilodiscitis.

Kadar se to zgodi, ima pacient navadno vročino, znake sepse, bolečino v hrbtenici, redko pa tudi prizadetost živčevja z nevrološkimi izpadi. Najprej je vedno potrebno odkriti bakterijo, ki povzroča infekcijo, potem pa pacienta usmerjeno antibiotično zdraviti. Večina spondilodiscitisov se pozdravi zgolj z antibiotičnim zdravljenjem, relativno redko pa je potrebna operacija. Ta je potrebna kadar pride do nevroloških izpadov, kadar se z nekaj dnevi antibiotika ne pričnejo umirjati sistemski znaki okužbe in kadar gre za hudo nestabilnost hrbtenice. Hrbtenico praviloma vedno stabiliziramo, sprostimo živčne strukture in odstranimo gnojne kolekcije.
Okrevanje po takšni bolezni je dolgotrajno in rehabilitacija je navadno dolga, vendar pa velika večina pacientov dobro okreva.

Spondilodiscitis prsne hrbtenice