Mišično-fascialna bolečina

Mišično-fascialna bolečina nastaja predvsem na račun kroničnih mišičnih preobremenitev, mišičnih poškodb, ruptur in fascialnega zakrčenja. Je najpogostejši vzrok za bolečino v križu in praviloma ni kirurško rešljiva. Bolečina se pogosto pojavi zaradi povečanega stresa na mišicah okoli hrbtenice, zaradi česar postanejo mišice krčene in togostne. To lahko privede do skrajšanja mišičnih fascij in v končni fazi do potencialne kronične bolečine.

Za obvladovanje te vrste bolečine so lahko koristni naslednji pristopi:
– Primerno vedenje in ozaveščanje gibanja: Zavedanje pravilne drže, izogibanje nenadnim gibom ter pravilno dvigovanje bremen lahko zmanjša obremenitev hrbtenice.
– Mišično-fascialno sproščanje: Masaža, terapevtsko raztezanje, globoko dihanje in druge tehnike sproščanja lahko pomagajo pri sprostitvi mišic ter zmanjšanju napetosti v fascijah.
– Fizioterapija: Terapevtske vaje za krepitev in raztezanje mišic lahko pomagajo izboljšati gibljivost ter zmanjšati bolečino.
– Vadba: Redna vadba, posebej usmerjena v krepitev mišic trupa in hrbta, lahko pripomore k zmanjšanju bremen na hrbtenico ter izboljša stabilnost in moč mišic.

Vsak posamezen primer bolečin v spodnjem delu hrbta je edinstven, zato je pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom za pravilno diagnozo in individualizirano zdravljenje. S pravilnim pristopom, ki vključuje kombinacijo teh metod, je mogoče zmanjšati in obvladovati tovrstno bolečino.

Miofascialne točke