Entezopatije

Entezopatija je stanje, kjer pride do vnetja na mestu povezave mišice s kostjo, imenovanem tudi narastišče. Ta vnetni proces se običajno razvije zaradi kroničnih poškodb na narastišču zaradi ponavljajočih se obremenitev mišice, kar lahko povzroči togost, bolečino in omejeno gibljivost.

V področju hrbtenice je ena najpogostejših oblik entezopatije vnetje na posteriorne spine, kjer se mišice, kot so erektorji hrbtenice, povezujejo s kostmi medenice. Poleg tega se lahko entezopatija razvije tudi v področju mišice kvadratus lumborum, ki igra pomembno vlogo pri stabilizaciji spodnjega dela hrbta.

Zdravljenje entezopatije vključuje več pristopov:
– Manualna terapija: Tehnike, kot so masaža, mobilizacija sklepov, in druge terapevtske metode, lahko pomagajo pri sprostitvi mišic, zmanjšanju vnetja in izboljšanju gibljivosti.
– Vadba za stabilizacijo trupa: Redna vadba, usmerjena v krepitev mišic trupa in hrbta, lahko pomaga pri izboljšanju moči, stabilnosti ter zmanjšanju stresa na prizadetem območju.
– Fizioterapija: Fizioterapevtski postopki, ki vključujejo raztezanje, krepitev in terapevtske vaje, so lahko koristni pri lajšanju simptomov in preprečevanju ponovitve poškodbe.

Za obvladovanje entezopatije je ključnega pomena individualizirano zdravljenje glede na stopnjo poškodbe in specifične potrebe posameznika. Redno izvajanje terapije in vadbe, skupaj z upoštevanjem navodil zdravnika ali terapevta, lahko pomaga pri obvladovanju težav in preprečevanju ponovitve poškodbe.

Prikaz infiltracije boleče točke