Plosko stopalo

Plosko stopalo se pojavlja pri približno 10% odrasle populacije. Gre za stanje, pri katerem se notranji vzdolžni lok stopala splošči, kar povzroči, da se peta in sprednji del stopala obrneta navzven, ko je stopalo obremenjeno. V razbremenjenem stanju ali pri hoji na prste se vzdolžni lok ponovno oblikuje, peta pa se obrne navznoter. To obliko imenujemo fleksibilno plosko stopalo.

V odrasli dobi se plosko stopalo lahko razvije zaradi nerazvitosti stopalnih lokov v otroštvu. Takšna stopala običajno ne povzročajo težav in ne zahtevajo posebnega zdravljenja. Vendar se plosko stopalo lahko pojavi tudi kasneje v odrasli dobi, bodisi zaradi poškodb ali zaradi preobremenitvenih sindromov ter degenerativnih sprememb, povezanih s starostjo.

Dejavniki tveganja za pridobljeno plosko stopalo v odrasli dobi vključujejo debelost, revmatske bolezni, sladkorno bolezen, pretekle poškodbe in starost. Če plosko stopalo ne povzroča bolečin ali težav, ni potrebno zdravljenje. Vendar, če plosko stopalo povzroča bolečine ali vpliva na vsakodnevne aktivnosti, se priporoča zdravljenje. To lahko vključuje uporabo ortopedskih vložkov, posebnih čevljev, fizioterapijo ali v nekaterih primerih tudi kirurški poseg, odvisno od resnosti simptomov in stanja stopala.

V primeru, da plosko stopalo povzroča bolečine in omejuje želeno aktivnost, se običajno priporoča konzervativno zdravljenje, ki pogosto pomaga pri zmanjšanju simptomov. Uporaba ortopedskih vložkov, še posebej tistih, ki so izdelani po odtisu stopala, je ena izmed prvih priporočenih metod. Čeprav vložki ne morejo popolnoma pozdraviti ploskega stopala, lahko pogosto zmanjšajo bolečine in neugodje.

Prikrajšava Ahilove tetive in mišic gastroknemiusov je pogosta spremljevalka ploskega stopala. V takih primerih lahko raztegovalne vaje pomagajo pri razbremenitvi in izboljšanju stanja. Za sindrom preobremenitve kite zadnje tibialne mišice je priporočena fizioterapija.

Kirurški posegi so običajno zadnja možnost, kadar bolečina bistveno omejuje vsakodnevne aktivnosti in konzervativno zdravljenje ni bilo učinkovito. Subtalarna artroereza je minimalno invazivna metoda, ki se uporablja kot prva izbira pri kirurškem zdravljenju. Glede na resnost ploskega stopala in morebitne degenerativne spremembe se lahko priporočajo tudi druge kirurške metode, kot so posegi na tetivah, osteotomije (operativni posegi na kosteh) in artrodeze (zatrditev sklepov). Te operativne možnosti so običajno rezervirane za primer, ko druge metode niso uspele ublažiti bolečin in težav, povezanih s ploskim stopalom.

Plosko stopalo