Hallux valgus

Hallux valgus je kompleksna deformacija prvega žarka stopala, ki povzroči odrinjenost palca navzven. To lahko privede do bolečin v notranjem delu stopala ter težav pri izbiri in nošenju obutve ter pri hoji. Deformacija je pogostejša pri ženskah in ima močno genetsko povezavo, saj ima približno 70% bolnikov s hallux valgusom zgodovino te deformacije v družini.

Ta deformacija se pogosteje pojavi pri nekaterih prirojenih oblikah stopala, pri ljudeh s ploskim stopalom ali pri določenih pridobljenih boleznih, kot so bolezni živčevja in revmatične bolezni. Poleg tega lahko obutev, še posebej visoke pete in čevlji z ozkim sprednjim delom, vplivajo na nastanek hallux valgusa.

Proces hallux valgusa se začne v področju prvega žarka in se nato prenese na sam palec, kar spreminja statiko stopala in povzroči prerazporeditev mišičnih in tetivnih sil na način, ki poslabša nastalo stanje. To posledično pogosto vodi v napredovanje deformacije. Čez čas se težava lahko prenese na ostale prste in vpliva na celotno stopalo ter hojo.

Zdravljenje hallux valgusa lahko vključuje neoperativne metode. Prvi korak običajno vključuje udobno, spredaj širšo in ravno obutev. Pri ljudeh s ploskim stopalom ali bolečinami v srednjem delu sprednjega stopala se priporočajo ortopedski vložki, ki lahko preusmerijo obremenitve in s tem zmanjšajo težave ter morebiti upočasnijo napredovanje deformacije. Zaenkrat ni znanstvenih dokazov, da bi opornice ali distančniki imeli pozitiven vpliv na zdravljenje te deformacije.

V primeru, ko težave vztrajajo in ukrivljenost palca postaja vedno bolj moteča ter deformacija napreduje, se priporoča operativno zdravljenje. Obstaja več metod za popravljanje hallux valgus deformacije: posegi samo na mehkih tkivih (tenotomije), spremembe položaja, oblike in usmeritve kosti (osteotomije) ter zatrditev sklepov (artrodeze). V zadnjem času postajajo vse bolj priljubljene minimalno invazivne metode, pri katerih se z majhnimi luknjicami na koži izvede velika korekcija znotraj stopala.

Pri odločanju za metodo zdravljenja je ključno, da ciljamo na del deformacije, ki je povzročil nastanek težave, in da z uporabo različnih metod ustvarimo najboljše možne pogoje, da se deformacija ne povrne. Individualen pristop in izbira metode zdravljenja sta odvisna od resnosti deformacije ter želja in potreb posameznika.