Poškodbe stopala

Do poškodbe stopala največkrat pride zaradi padcev, direktnih poškodb ali pa zvinov. Najpogosteje poškodovane strukture so stopalnice in prsti na nogi, pri padcu iz višine pa je velikokrat poškodovana petnica. Lahko pride tudi do poškodbe Lisfrankovega ligamenta, ki je pomemben stabilizator položaja stopalnic. Med pogostejšimi zlomi v predelu stopala je zlom baze 5. stopalnice, do katerega pride ob zvinu stopala navznoter. Do zlomov stopalnic lahko pride tudi brez poškodbe, le kot posledica preobremenitve ob ponavljajočih se gibih – takrat tak zlom imenujemo stresni zlom.

Simptomi pogosto vključujejo bolečino, oteklino in težave pri prenašanju teže na prizadeto nogo. Zlomljeni prsti so lahko deformirani ter pomodreli. Zvini običajno povzročijo lokalno bolečino, oteklino in modrice okoli prizadetega območja. Pri visokoenergetskih zlomih je nujno biti pozoren na razvoj kompartmet sindroma – močna bolečina v stopalu zaradi otekline, ki lahko pripelje tudi do odmiranja mišic.

Zdravljenje poškodb stopala se začne z natančno diagnostiko, v okviru katere so klinični pregled, RTG slikanje in v določenih primerih tudi CT in MRI. Blažje poškodbe zdravimo konservativno s počitkom, imobilizacijo, analgetiki in dvigom prizadete noge, medtem ko zahtevnejše zlome zdravimo operativno. Fizioterapija in rehabilitacija pomagata obnoviti moč in gibljivost stopala. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic poškodb stopala.