Poškodbe gležnja

Najbolj pogosta poškodba v predelu gležnja je zvin, kjer pride do poškodbe vezi okoli zgornjega skočnega sklepa. Zvini se pogosto pojavijo zaradi nerodnih gibov, pri športnih poškodbah ali udarcih. Ob pregledu v urgentni ambulanti se lahko ob sumu na zvin včasih spregleda poškodba Ahilove tetive. Ahilova tetiva lahko postane tudi vneta (tendinitis) ob ponavljajočih in prekomernih obremenitvah. Zlomi v predelu gležnja so večinoma primarno oskrbljeni v bolnišničnem okolju.

Simptomi zvina gležnja so bolečina, oteklina, podplutbe in težave pri prenašanju teže na prizadetem gležnju. Zaradi podobnih simptomov zvin težko ločimo od zloma brez rentgenske diagnostike. Poškodba Ahilove tetive povzroča bolečino na zadnji strani gležnja, lahko se tipa tudi defekt v poteku tetive, prav tako pa je otežena stoja na prstih poškodovane noge. Vnetje Ahilove tetive se prav tako kaže z bolečino na zadnjem delu gležnja, ki se lahko poslabša med fizično aktivnostjo. Posamezniki lahko opazijo tudi odebelitev tetive.

Zdravljenje poškodb gležnja se začne z natančno diagnostiko, v okviru katere so klinični pregled, RTG slikanje in v določenih primerih tudi ultrazvok, CT in MRI. Počitek, hlajenje, povijanje gležnja in počitek z dvignjeno nogo so prvi od ukrepov pri zvinu gležnja, ki pomagajo zmanjšati bolečino in oteklino. Sledi fizioterapija za izboljšanje moči in gibljivosti. Poškodba Ahilove tetive se lahko zdravi konservativno ali operativno, v obeh primerih pa je potrebna dolgotrajna imobilizacija in nato fizioterapija. Pri odločanju o vrsti zdravljenja zdravniku pomaga dinamični ultrazvok tetive. Pri tendinitisu pomagajo raztezne vaje in protivnetna zdravila ter prilagoditev aktivnosti v času simptomov. Zlomi gležnja se lahko zdravijo operativno ali konservativno z imobilizacijo. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic teh poškodb.

Zvin gležnja