Poškodba Ahilove tetive

Ruptura Ahilove tetive je razmeroma pogosta poškodba, ki se pogosto pojavi med telesno dejavnostjo ali športom, pri rekreativcih je še posebej pogosta po daljšem premoru od aktivnosti (začetek sezone dvoranskih športov). Mehanizem je nenadni in močni potisk s stopalom, na primer med eksplozivnimi gibi pri športih, kot sta košarka ali badminton, ali pa zaradi kronične preobremenitve in degeneracije, kar je pogosteje pri srednjih letih.

Simptomi so nenadna, ostra bolečina na zadnji strani gležnja oz. goleni, ki ji sledi oteklina, podplutba in težave pri hoji še posebej pri hoji po prstih, ki v primeru popolne rupture ni možno. Opazen presledek ali ugreznina v predelu Ahilove tetive je lahko viden ali otipan. V nekaterih primerih posameznik ob poškodbi sliši tudi pok.

Zdravljenje rupture Ahilove tetive je odvisna od obsega raztrganine in lokacije. Za natančnejšo opredelitev je pred dokončno odločitvijo o zdravljenju smiselno narediti dinamični ultrazvok. Delne raztrganine in raztrganine, kjer se konca tetiv na dinamičnem ultrazvoku stakneta skupaj, lahko zdravimo konservativno. Potrebna je več tedenska nošnja imobilizacije s postopnim spreminjanjem naklona v gležnju. Pri operativni oskrbi si prikažemo konca tetiv in jih s šivi približamo skupaj, nato pa ponovno sledi več tedenska imobilizacija. Rehabilitacija po operaciji je ključnega pomena za ponovno pridobitev moči in gibljivosti. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic poškodb Ahilove tetive.

Poškodba Ahilove tetive LagunaMed

Ahilova tetiva