Endoproteza rame

Endoproteza ramena je umetni sklep, s katerim kirurg nadomesti oboleli ramenski sklep. Obstaja več različnih vrst endoproteze ramena. O tem katera je najprimerjenša proteza za vas se bomo odločili pred operacijo na podlagi vrste bolezni in stanja vašega sklepa in okolnih struktur.

Ramenske proteze delimo na anatomske in reverzne proteze. Pri anatomski protezi posnemamo človeško anatomijo in v nadlahtnico vstavimo deblo, ki ima na vrhu glavico, ki se prilega umetni sklepni ponvici, ki jo vstavimo v lopatico. Pogoj za vstavitev anatomske proteze so ohranjene in funkcionalne mišice rotatorne manšete, ki skrbijo za stabilnost in funkcijo umetnega sklepa.
Pri reverzni protezi nekoliko spremenimo anatomijo sklepa, saj v nadlahtnico vstavimo deblo, ki ima na vrhu ponvico, v lopatico pa vstavimo del proteze, ki ima obliko glavice.
Pogoj za vstavitev ramenske proteze je ohranjena moč deltoidne mišice, ki deloma prevzame funkcijo mišic rotatorne manšete. Ramenskih protez ne vstavljamo ob aktivnih okužbah, poškodbah živcev brahialnega pleteža ter bakterijskih vnetjih sklepa.

Vstavitev ramenske endoproteze ni življensko nujna operacija, lahko pa močno izboljša kvaliteto vašega življenja. Zelo pomembno je, da ste sposobni in pripravljeni sodelovati pri okrevanju po operaciji, zato se morate na operacijo ustrezno pripraviti. Za operacijo se morate vedno odločiti sami. Priporočilo za poseg je odvisno od stopnje bolečine, zmanjšane sposobnosti za izvajanje vsakodnevnih aktivnosti in od splošnega zdravstvenega stanja. Odločitev za operacijo poteka v sodelovanju z ortopedom, ki vam pri tem svetuje in nato skupaj sprejmeta individualizirano odločitev.

Realna pričakovanja pacientov so izjemnega pomena pri vstavitvi ramenske endoproteze in okrevanju po operaciji. Vstavitev endproteze večini operiancev zagotovi pomembno zmanjšanje bolečine in občutno izboljšanje sposobnosti za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti.

Endoproteza rame

ZDRAVLJENJA IN POSEGI