Bolečina v križu (lumbalgija)

Lumbalgia (lumbago) pomeni bolečino, ki je locirana v predelu ledvene hrbtenice. Govorimo o bolečini v križu. Pogostokrat se širi tudi v glutealni regiji (predel ritnic). To je ena izmed najbolj pogostih težav, ki prizadene sodobnega človeka. Praktično vsak človek v svojem življenju doživi hujši napad bolečine v ledveni hrbtenici, ki pa pri večini v nekaj dneh, tednih spontano izzveni.

Bolečino v križu v osnovi, z ortopedskega vidika, delimo na dva tipa: mehanično in funkcionalno bolečino. Mehanična bolečina izvira neposredno iz anatomskih struktur hrbtenice in je vezana na gibanje, funkcionalna bolečina pa izvira iz okolnih struktur hrbtenice, predvsem mišic in fascij in se navadno pojavlja po gibanju, med samim gibanjem pa se izboljša.

Med najpogostejše vzroke za bolečino v križu prištevamo preobremenitev obhrbteničnih mišic, poškodbe hrbtnih mišic in vezi, spondilolizo, nestabilnost vretenc, fasetno (sklepno) bolečino, osteoporotične zlome vretenc, vnetne procese na hrbtenici in tumorje ledvene hrbtenice. Vzroki za bolečino v križu pa ne izvirajo nujno neposredno iz hrbtenice, pač pa lahko tudi iz njenih bližnjih struktur. Takrat govorimo o izven-skeletnih vzrokih za bolečino v križu, kamor se uvrščajo težave s trebušno slinavko, žolčnikom, ledvicami, reproduktivnimi organi in velikimi trebušnimi žilami.
Vse te vzroke mora zdravnik poznati in s kliničnim pregledom in diagnostičnimi metodami ugotoviti bolezensko stanje, ki povzroča težave.

Bolečina v križu