Otroško plosko stopalo

Normalno je, da imajo dojenčki in malčki “ploska stopala” zaradi prisotnosti maščobnega tkiva na podplatih stopal. Ploska stopala so pri otrocih normalna ter običajno izzvenijo do sedmega ali osmega leta starosti, ko se razvije vzdolžni lok. Temu pravimo, da otrok “preraste” ploska stopala. Bosonoga hoja je idealna za spodbujanje razvoja stopal, priporočamo tudi mehkejšo in dovolj prostorno obutev. Znanstveno je dokazano, da ortopedski vložki, opornice ali ortopedska obutev ne vplivajo na potek razvoja stopal.

Normalno različico ploskega stopala imenujemo fleksibilno plosko stopalo. Ko otrok stopi na prste se vzdolžni lok poudari in peta rahlo premakne navznoter. Taka oblika stopala ne potrebuje nobenega zdravljenja. Tudi v primeru, ko fleksibilno stopalo ostaja v mladostništvu in odrasli dobi, menimo, da je to normalno zdravo stopalo, ki samo plosko izgleda.

Na drugi strani imamo rigidno plosko stopalo, ki je skoraj vedno znak prirojene bolezni. Pri tem stopalu se vzdožni lik ne poudari, ko otrok stopi na prste. Otroka z rigidnim ploskim stopalom je treba napotiti k otroškemu ortopedu na nadaljnjo obravnavo in ustrezno zdravljenje. Enako velja za otoka, kateremu fleksibilna ploska stopala povzročajo težave, kot so bolečine pri hoji in aktivnostih.

Plosko stopalo pri otrocih