Ponsetijeva metoda

Ponsetijeva metoda se uporablja za zdravljenje prirojene ekvinovarusne deformacije stopal, ki je najpogostejša prirojena deformacija gibal. Približno 1 na 1000 novorojenčkov se rodi s prirojenim idiopatskim ekvinovarusom. Ponsetijeva metoda je prinesla pravo revolucijo pri zdravljenju te prirojene bolezni. Sestavljena je iz redresijskega mavčenja, kar pomeni, da se z mavci postopoma popravijo vse komponente te deformacije. Na koncu mavčenja približno 80% majhnih pacientov potrebuje še podaljšavo Ahilove tetive, ki je narejena v lokalni anesteziji in minimalno invazivno. Po zdravljenju z mavci je nujno nameščanje Dennis-Brownovih opornic. V centru LagunaMed uporabljamo model po Mitchellu, kjer priporočamo uporabo upornice v prvem letu življenja 16-18 ur na dan, po 12. mesecu starosti pa samo čez noč. Na ta način zmanjšamo možnost ponovitve te bolezni na manj kot 7%.
V primeru, da se na rednih kontrolah ugotovi, da je prišlo do ponovitve bolezni, se po Ponsetijevem principu pristopi na nak način. Najprej se z mavci po vrsti popravijo komponente deformacije, potem se lahko ponovi podaljšava Ahilove tetive ter pogosto poseg, s katerim se izredno dobro balansira mišična moč stopala in sicer prestavitev sprednje tibialne kite. Drugih večjih, invazivnih posegov na ekvinovarusnih stopalih praktično ne izvajamo več.
Zdravljenje po Ponsetijevi metodi omogoča, da se lahko majhni bolniki, rojeni s to deformacijo, normalno gibalno razvijajo in imajo normalno oblikovana stopala, ki jim omogočajo, da se ukvarjajo z vsemi aktivnostmi in športi, ki si jih želijo.

Zdravljenje ekvinovarusa po Ponsetiju

ZDRAVLJENJA IN POSEGI