Bolečina v rami

Najpogostejši simptom ramenskega sklepa je seveda bolečina, ki lahko nastane iz različnih razlogov. V grobem delimo bolečino rameskega sklepa na tisto, ki nastane po poškodbi (recimo padec na iztegnjeno roko) in bolečino, ki se pojavi spontano.

Travmatska ali popoškodbena bolečina običajno sledi nekemu padcu in udarcu ob ramo. Takšni pacienti v naslednjih dneh pogosto poiščejo pomoč na urgenci, kjer potrdijo ali izključijo večjo poškodbo (zlom kosti, izpah sklepa,….) in poškodbo ustrezno zdravijo. Ob udarninah in izvinih se pogosto akutna popoškodbena bolečina v nekaj dneh prične umirjati. V kolikor bolečina vztraja ali se celo stopnjuje, pa je lahko prišlo tudi bo poškodbe struktur v ramenskem sklepu (tetive rotatorne manšete, ramenski labrum, vezi,….), ki pa pogosto zahtevajo obravnavo pri specialistu ortopedu in nemalokrat tudi operativni poseg.

O netravmatski bolečini pa govorimo, kadar je bolečina nastala brez evidentne poškodbe. Vzrokov za nastanek tovrstne bolečine je veliko. Običajno gre za lokalni vnetni odziv, bodisi ob kalcinaciji v tetivi rotatorne manšete, vnetju sklepne ovojnice ob sindromu zamrzle rame ali vnetju sluznega mešička (burze), ki omogoča boljše glajenje in premikanje tetiv in mišic mimo kostnih struktur.

Boleča rama