Noge na X, noge na O

Osi spodnjih udov pri otrocih so odvisne od starosti. Do drugega leta imajo otroci razmeroma varusno os (noge na obliko črke “O”). Sčasoma, med rastjo, se ta os postopoma spremeni v valgusno (noge na obliko črke “X”). Valgus je najbolj izrazit okoli tretjega leta starosti. Okoli osmega ali devetega leta imajo otroci podobno os kot odrasli, običajno s približno 5-6 stopinjami valgusa.

Večina rotacijskih deformacij je simetričnih in štejejo kot normalne variacije, ki se običajno izboljšajo s starostjo. Ena najpogostejših je povečana anteverzija zgornjega dela stegnenice, kar povzroči, da otroci hodijo s stopalom navznoter obrnjenim. Pri majhnem otroku je običajno, da je ta kot lahko do 40 stopinj. Ta povečan kot se sčasoma z rastjo zmanjša na vrednosti podobne odraslim, kar omogoča normalizacijo hoje in položaja stopala.

Ni znanstvenih dokazov, da bi kateri koli pripomočki, ortoze, ortopedski vložki, obutev ali vaje vplivali na razvoj osi spodnjih udov. Pogosto so individualna odstopanja od standardov, ki ne kažejo na bolezen ali deformacijo. Vendar pa obstajajo nekatere bolezni, ki lahko povzročijo spremembe osi ali hoje otroka, zato se priporoča, da se otroka, pri katerem je ugotovljeno odstopanje, napoti na pregled k otroškemu ortopedu.

ZDRAVLJENJA IN POSEGI

  • Vodena rast (“guided growth”) metoda