Slabša mišična moč

Težave z mišično močjo v ramenu se običajno kažejo kot težava pri izvajanju gibov v določeni smeri, kjer pacient opazi izgubo funkcije ali moči. Pogosto je osnovni vzrok za tovrstne težave poškodba tetiv rotatorne manšete, ki sestavljajo skupino štirih mišic in njihovih tetiv, odgovornih za stabilnost in gibljivost ramenskega sklepa.

Pri poškodbah živcev v bližini ramenskega sklepa lahko prav tako opazimo zmanjšano moč mišic, ki so inervirane s temi živci. Poleg tega pa lahko težave z mišično močjo v ramenu izvirajo tudi izven samega sklepa, na primer na ravni vratne hrbtenice ali celo v osrednjem živčnem sistemu.

Diagnoza za tovrstne težave običajno vključuje oceno simptomov, fizikalni pregled in včasih dodatne preiskave, kot so rentgenski ali MRI posnetki za oceno strukturnih sprememb ali elektromiografija za preučitev delovanja živcev.

Zdravljenje je odvisno od osnovnega vzroka in lahko vključuje fizioterapijo za krepitev mišic, protivnetna zdravila, injekcije, pa tudi včasih kirurške posege, še posebej pri poškodbah rotatorne manšete. Pomembno je natančno določiti vzrok težav z mišično močjo, da se lahko izbere najprimernejši terapevtski pristop.