Poškodbe komolca

Poškodbe komolca so pogoste in se lahko gibljejo od manjših nategov do resnejših zlomov. Najpogostejši vzroki so preobremenitev, ki se pogosto pojavlja pri športu ali ponavljajočih se poklicnih dejavnostih, ter padci na iztegnjeno roko ali na komolec. Pogosti težavi zaradi preobremenitve sta »teniški« komolec in »golferski« komolec in vplivata na tetive in mišice okoli komolca. Večina zlomov je primarno oskrbljena v bolnišničnem okolju, lahko pa pride do poznih posledic takšnih poškodb, predvsem zavrta gibljivost ali bolečina ob premikanju komolca.

Simptomi poškodbe komolca so bolečina, občutljivost in oteklina okoli komolčnega sklepa. Posamezniki lahko opazijo oslabelost pri prijemih in specifičnih gibih. Gibljivost komolca je lahko omejena, kar lahko povzroča nezmožnost opravljanja vsakodnevnih opravil kot so hranjenje in česanje, bolečina pa je lahko moteča že pri preprostih opravilih, kot so dviganje predmetov ali krčenje roke.

Zdravljenje poškodb v predelu komolca se začne z natančno diagnostiko, v okviru katere so klinični pregled, RTG slikanje in v določenih primerih tudi CT in MRI. Možnosti zdravljenja za poškodbe komolca se razlikujejo. Blage poškodbe se lahko zacelijo s počitkom in uporabo opornice, medtem ko lahko fizioterapija izboljša moč in prožnost pri drugih. Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) in lokalne injekcije kortikosteroidov lahko olajšajo bolečino in vnetje. V primeru zlomov je glede na resnost poškodbe potrebna operativna oskrba ali pa konzervativno zdravljenje z imobilizacijo komolca in počitkom. Pri poškodbah komolca je pomembno čim krajšo obdobje imobilizacije ter nato primerna fizioterapija takoj ko to poškodba dovoljuje. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic poškodb.

Boleč komolec