Zlom zapestja

Zlomi zapestja oz. distalnega dela koželjnice običajno nastanejo zaradi padcev na iztegnjeno roko. Če se ne zdravijo pravočasno ali niso ustrezno obravnavani, lahko te poškodbe vodijo do poznejših zapletov, kot so kronične bolečine, omejena gibljivost zapestja in razvoj stanj, kot je artritis. Zanemarjanje teh poškodb lahko povzroči dolgoročne težave pri izvajanju vsakodnevnih opravil in ogrozi funkcionalnost zapestja.

Simptomi zloma zapestja so bolečina, oteklina in težave pri premikanju zapestja. Poškodovano zapestje je lahko deformirano, kar otežuje gibanje. V nekaterih primerih lahko stiskanje živcev privede do otrplosti ali mravljinčenja v roki ali prstih.

Zdravljenje poškodb v predelu zapestja se začne z natančno diagnostiko, v okviru katere so klinični pregled, RTG slikanje in v določenih primerih tudi CT. Če gre za zlom z dislokacijo je v večini primerov potrebna naravnava, na to pa se zdravnik glede na vrsto zloma odloči o nadaljnjem zdravljenju. Določene zlome je mogoče obvladati z imobilizacijo in nato fizioterapijo, kar pomaga pri obnovi gibljivosti in moči zapestja. Pri bolj kompleksnih zlomih je lahko potrebna operacija za čim boljšo in hitrejšo povrnitev funkcije. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic poškodb.

Boleče zapestje