Zlom navikularne kosti (skafoida)

Zlomi navikularne kosti se pogosto pojavijo zaradi padca na iztegnjeno roko. Če ostanejo nezdravljeni, lahko privedejo do zapletov, kot je nezaraščen zlom, ki povzroči kronične bolečine in omejeno gibljivost zapestja. Nezdravljeni zlomi navikularne kosti lahko privedejo tudi do razvoja obrabe zapestja, kar vpliva na dolgoročno delovanje roke. Zgodnja diagnoza in zdravljenje sta ključnega pomena za preprečevanje zapletov. Zaradi narave zloma, se velikokrat takoj po poškodbi celo ne vidijo na rentgenskih slikah, kar lahko privede do že opisanih težav.

Simptomi so bolečina v predelu pod palcem ali nad zapestjem. Gibljivost je lahko omejena. Nezaraščeni zlomi povzročijo vztrajajočo bolečino ob aktivnostih, še posebej pri pritisku na roko ob iztegnjenem zapestju (delanje sklec) , slabšo gibljivost in omejeno moč pri prijemih.

Zdravljenje poškodb navikularne kosti se začne z natančno diagnostiko, v okviru katere so klinični pregled, RTG in CT slikanje. Zdravljenje je odvisno od resnosti zloma. Stabilni zlomi se lahko obvladujejo z imobilizacijo, ki pa je nekoliko daljša kot pri večini zlomov zgornjih okončin. Nestabilni zlomi pogosto zahtevajo operacijo za ponovno poravnavo in stabilizacijo. Če gre za zlome starejšega datuma, pa je potreben tudi kostni presadek, ki ga v večini primerov kirurg vzame iz dela medenice in namesti v predel zloma. Po zdravljenju fizioterapija obnovi moč in gibljivost. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic poškodb.

Zlom navikularne kosti