Poškodba skafulo-lunatne vezi

Skafulo-lunatni ligament je skupina ligamentov, ki povezujejo skafoidno kost z lunatumom. Obe kosti sta del prve linije zapestnih kosti, ohranjena povezava med njima pa je izredno pomembna za celotno dinamiko gibov v zapestju. V primeru, da ostane takšna poškodba dalj časa neobravnavana, lahko pripelje do nepopravljive obrabe sklepov znotraj zapestja. Mehanizem poškodbe je večinoma padec na roko ali močnejši udarec v smer zapestja. Lahko gre tudi za pridruženo poškodbo ob zlomu radialnega stiloida.

Simptomi raztrganine scafulo-lunatnega ligamenta vključujejo bolečino, oteklino, zmanjšano gibljivost in nestabilnost zapestja. Pogosto se lahko pojavijo težave pri opravljanju vsakodnevnih nalog in športnih aktivnosti. Ob spregledani oz. nezdravljeni poškodbi se lahko simptomi tudi nekoliko umirijo, čez dalj časa pa se potem začnejo kazati znaki obrabe zapestja v smislu bolečin in otekanja.

Zdravljenje se začne z natančnim kliničnim pregledom in primerno slikovno diagnostiko, v okviru katere je za potrditev poškodbe potrebno opraviti rentgensko slikanje obeh zapestji s stisnjeno pestjo, kjer je na poškodovani strani nato vidna širša skafulo-lunatna razdalja kot na zdravi. Pri odločitvi o zdravljenju lahko kirurgu pomaga tudi MRI preiskava. Konservativno zdravljenje se večinoma uporablja za delne raztrganine in vsebuje imobilizacijo zapestja z opornico in nato fizioterapijo z vajami, ki stimulirajo stabilizacijo zapestja. V primeru popolne ruture pride v poštev operativno zdravljenje, ki je lahko artroskopsko ali odprto. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic poškodb skafulo-lunatne vezi.