Osteoartritis – artroza kolčnega sklepa

Osteoartritis kolčnega sklepa je posledica obrabe hrustanca na koncu kosti v sklepu, kar se s časom lahko postopno poslabšuje. Ta obraba hrustanca lahko nastane zaradi starostnega procesa ali pa je posledica preteklih poškodb. Osteoartritis se lahko manifestira kot splošna obraba hrustanca v celotnem sklepu ali pa se omeji le na določene dele, kjer je hrustanec bolj prizadet.

Zdravljenje osteoartritisa kolčnega sklepa običajno vključuje naslednje korake:
– Pregled pri specialistu: Za oceno simptomov, pregled in diagnozo.
– Dodatna radiološka diagnostika: Rentgenski ali MRI posnetki se lahko izvajajo za natančnejšo oceno stopnje obrabe hrustanca in stanja sklepa.
– Blokada – protibolečinska injekcija: Vključuje uporabo injekcij, ki lahko vsebujejo kortikosteroide, hialuronsko kislino ali aktivirano trombocitno plazmo (PRP), da zmanjšajo bolečino in vnetje v sklepu.
– Operacija z artroplastiko kolčnega sklepa: Kirurški poseg, ki vključuje nadomestitev poškodovanega dela kolčnega sklepa s protezo (umetnim sklepom).

Zdravljenje osteoartritisa je prilagojeno posamezniku in resnosti stanja ter je odvisno od stopnje obrabe in simptomov. Pomembno je individualizirano zdravljenje, ki ga določi zdravnik po oceni bolnikovega stanja