Poškodbe kolka

Bolečine v kolku so lahko posledica poškodbe ali obrabe – starostne ali popoškodbene. Med najpogostejšimi patologijami je zlom kolka, ki se pogosto pojavi pri starejših posameznikih zaradi padcev in oslabljenih kosti. Glede na vrsto zloma in starost pacienta se nato odločamo za različne vrste zdravljenja. Izpahi kolka so povezani z visoko energijo poškodbe, povzročijo izjemno bolečino, deformacijo kolčnega sklepa in nezmožnost gibanja noge. Med mehkotkivne vzroke težav v predelu kolka štejemo bolečinski sindrom velikega trohantra – trohanterni burzitis in poškodbo hrustančnega obroča – labruma v predelu sklepne ponvice na medenici. Prekomerna obraba kolka povzroči bolečo artrozo kolka.

Simptomi zloma kolka so hude bolečine, nezmožnost prenašanja teže na prizadeti nogi in se pogosto kažejo s skrajšavo in obrnjenostjo noge navzven. Trohanterni burzitis vodi v bolečine na zunanji strani kolka, ki se lahko širijo v stegno in se poslabšajo ob gibanju. Izpahi kolka povzročijo izjemno bolečino, deformacijo kolčnega sklepa in nezmožnost gibanja noge. Poškodbe kolčnega labruma običajno povzročijo globoko bolečino v kolku ali dimljah, ki se pogosto poslabša ob gibanju, skupaj z občutkom klika, pokanja ali zatikanja v kolčnem sklepu. Artroza kolka vodi v postopno vedno hujšo bolečino v predelu kolka z zmanjšano gibljivost kolčnega sklepa.

Zdravljenje poškodb v predelu kolka se začne z natančno diagnostiko, v okviru katere so klinični pregled, RTG slikanje in v določenih primerih tudi CT in MRI. Zlomi kolka v večini primerov zahtevajo kirurški poseg. Lahko je narejena notranja fiksacija zloma ali pa se kolk zamenja s protezo. Trohanterni burzitis se lahko pogosto umiri s počitkom, protivnetnimi zdravili ali lokalno injekcijo kortikosteroidov. Izpahi kolka zahtevajo takojšnjo medicinsko pozornost za ponovno naravnavo sklepa. Zdravljenje poškodb kolčnega labruma običajno začnemo s konservativnimi ukrepi kot so počitek, fizioterapija in protivnetna zdravila. Pri bolj resnih primerih ali kadar konservativni ukrepi ne pomagajo, je potrebna artroskopska operacija za popravilo ali odstranitev poškodovanega tkiva v kolčnem sklepu. Pri obrabi kolka lahko s počitkom in fizioterapijo težave omilimo, vendar to ne ustavi napredovanja artroze, za to je v končni fazi velikokrat potrebna zamenjava obrabljenega kolka s protezo. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic poškodb.

Boleč kolk