Poškodba labruma

Poškodba labruma kolčnega sklepa se lahko pojavi pri različnih vsakodnevnih aktivnostih, še posebej pa pri športu. Lahko se manifestira kot delne ali popolne rupture ter lahko izhaja iz degenerativnih sprememb ali pa je posledica poškodb.

Zdravljenje običajno vključuje več korakov. Najprej sledi pregled pri specialistu, ki ga lahko dopolnijo dodatne radiološke preiskave za natančno določitev obsega in narave poškodbe. Za lajšanje bolečin se lahko izvede blokada s protibolečinskimi injekcijami, ki vključujejo kortikosteroide, hialuronsko kislino ali aktivirano trombocitno plazmo (PRP).

V primeru hujših ali napredovalih poškodb, kjer konzervativni ukrepi niso zadostni, se lahko odločijo za operativni poseg. Artroskopija kolčnega sklepa omogoča kirurgom, da s pomočjo majhnih rezov in kamere pregledajo notranjost sklepa ter po potrebi opravijo rekonstrukcijo labruma. Slednje se lahko izvede glede na obseg in vrsto poškodbe. Operacija ponavadi omogoča obnovo stabilnosti in funkcionalnosti sklepa.