Okužba kolčnega sklepa

Okužba kolčnega sklepa, imenovana tudi septični artritis, se razvije, ko mikroorganizem, pogosto bakterija, vstopi v sterilno okolje kolčnega sklepa. Ta okužba se lahko prenese preko krvi ali skozi rano na samem sklepu.

Zdravljenje okužbe kolčnega sklepa običajno vključuje naslednje korake:
– Pregled pri specialistu: Za oceno simptomov, pregled in začetno diagnozo.
– Punkcija sklepa in mikrobiološke preiskave: Odvzem vzorca sinovialne tekočine za laboratorijsko analizo, ki pomaga pri identifikaciji mikroorganizma in določanju, kateri antibiotiki so najučinkovitejši.
– Dodatna radiološka diagnostika: Rentgenski ali MRI posnetki za oceno razširjenosti okužbe in morebitnih strukturnih poškodb.
– Operacija z izpiranjem kolčnega sklepa: Kirurški postopek, pri katerem se sklep temeljito spere, odstrani se infekcijski material in izvede se drenaža, da se odstrani vse potencialne bakterije.
– Dolgotrajno antibiotično zdravljenje: Uporaba antibiotikov, ki so bili identificirani kot učinkoviti v mikrobioloških preiskavah, za odpravo okužbe.

Zdravljenje septičnega artritisa zahteva hitro ukrepanje, da se preprečijo resni zapleti, kot so poškodbe sklepa ali sepse. Pomembno je, da se zdravljenje izvede pod nadzorom specialista za sklepe in okužbe, saj je individualno prilagojeno glede na vrsto mikroorganizma in resnost okužbe.