Poškodbe kolena

Pri poškodbah kolena lahko gre za zlome, zvine ali raztrganine ligamentov in mišic. Zlomi pogačice se pogosto pojavijo zaradi neposrednega udarca v pogačico. Zlomi golenice in stegnenice v predelu kolena se običajno pojavijo zaradi visokoenergetskih poškodb in so primarno oskrbljeni v bolnišničnem okolju. Med poškodbami mehkih tkiv so najbolj pogoste poškodbe sprednjega križnega ligamenta (ACL), ki se poškoduje med športnimi dejavnostmi, ki vključujejo nenadne spremembe smeri in hitrosti. Druge poškodbe v predelu kolena so še poškodbe meniskusov, kolateralnih ligamentov, zadnje križne vezi, osteohondralne poškodbe, raztrganine štiriglave stegenske mišice in patelarnega ligamenta. Težave lahko povzroča tudi izpah pogačice, ki je lahko ponavljajoč ali akuten, ob direktnem udarcu v predel pogačice iz strani.
Simptomi zlomov so bolečina, oteklina in omejena gibljivost. Poškodbe sprednjega križnega ligamenta (ACL) običajno vključujejo takojšnjo bolečino, oteklino ter občutek nestabilnosti kolena pri hoji. Pri poškodbi patelarnega ligamenta ali rupture štiriglave stegenske mišice med simptomi izstopa nezmožnost dviga iztegnjene noge.

Zdravljenje poškodb v predelu kolena se začne z natančno diagnostiko, v okviru katere so klinični pregled ter slikovna diagnostika. Glede na vrsto poškodbe se kirurg odloči za RTG, ultrazvok, CT ali MRI. Zdravljene zlomov v veliki večini zahteva operativno zdravljenje. Poškodbe mehkih tkiv kot so ruptura sprednjega križnega ligamenta (ACL) in poškodba meniskus pa se zdravijo glede na težo poškodbe in pacientove težave. V začetku je smiselna fizioterapija, fitnes, analgetiki ter prilagojena aktivnost. Če se stanje s konservativnimi posegi ne umiri, pa je potrebna operativna oskrba – artroskopska oz. artroskopsko asistirana operacija. Artroskopsko se operirajo tudi osteohondralne lezije, medtem ko poškodba patelarnega ligamenta ali rupture štiriglave stegenske mišice zahteva odprto šivanje in fiksacijo poškodovane tetive oz. mišice. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic poškodb v predelu kolena.

Poškodba kolena