Okužba kolenskega sklepa

Okužba kolenskega sklepa, imenovana tudi septični artritis, nastane ob vnosu mikroorganizma, najpogosteje bakterije, v sterilno okolje sklepa. Okužba se lahko razvije zaradi vstopa bakterij skozi rano na koži ali pa se prenaša preko krvi, kar privede do vnetja in okužbe v kolenskem sklepu.

Zdravljenje okužbe kolenskega sklepa običajno vključuje:
– Pregled pri specialistu: Za oceno stanja in ugotavljanje simptomov okužbe.
– Punkcija sklepa in mikrobiološke preiskave: Odvzem vzorca sinovialne tekočine iz sklepa za laboratorijsko analizo, ki pomaga pri določanju vrste mikroorganizma in njegove občutljivosti na antibiotike.
– Dodatna radiološka diagnostika: Rentgenski ali MRI posnetki se lahko izvajajo za oceno poškodb in razširjenosti okužbe v sklepu.
– Operacija z spiranjem kolenskega sklepa: Artroskopski postopek, ki omogoča temeljito čiščenje sklepa, odstranjevanje infekcijskega materiala ter ostankov bakterij.
– Dolgotrajno antibiotično zdravljenje: Uporaba antibiotikov, prilagojenih glede na rezultate mikrobioloških preiskav, za odpravo okužbe in preprečevanje nadaljnjih zapletov.

Zdravljenje septičnega artritisa zahteva hitro in agresivno intervencijo, saj lahko zamuda pri zdravljenju privede do trajnih poškodb sklepa. Pomembno je, da se zdravnik posvetuje in določi najboljši načrt zdravljenja glede na resnost okužbe.

SIMPTOMI

  • Bolečina
  • Omejena gibljivost

BOLEZNI