Poškodba meniskusa, križne vezi ali stranske vezi kolenskega sklepa in vneta narastišča mišic

Ruptura meniskusa je pogosta poškodba, ki se lahko zgodi pri vsakodnevnih aktivnostih, še posebej pri športu. Takšne poškodbe se lahko razdelijo na delne ali popolne rupture, ki so lahko degenerativne (povezane s starostjo in obrabo) ali pa posledica poškodb.

Zdravljenje običajno zajema več stopenj:
– Pregled pri specialistu: Za določitev obsega poškodbe in ugotovitev potrebnega zdravljenja.
– Dodatna radiološka diagnostika: Rentgenski ali MRI posnetki se lahko izvedejo za natančnejšo oceno razsežnosti poškodbe.
– Blokada – protibolečinska injekcija: Uporaba injekcij, ki vključujejo kortikosteroide, hialuronsko kislino ali aktivirano trombocitno plazmo (PRP), da se zmanjša bolečina in vnetje v sklepu.
– Artroskopska operacija kolenskega sklepa: Postopek, ki se izvaja s pomočjo artroskopa, majhne kamere, ki jo vstavijo skozi majhne zareze v koži. S tem kirurškim posegom se lahko rekonstruira poškodovane vezi ali meniskus.

Vsak primer poškodbe meniskusa je edinstven, zato je pomembno individualizirano zdravljenje glede na vrsto in resnost poškodbe. S tem se zagotovi optimalen okrevanje in zmanjšanje dolgoročnih težav s kolenskim sklepom.

SIMPTOMI

  • Bolečina
  • Omejena gibljivost

BOLEZNI