Artroza (obraba) zapestja

Artroza (obraba) zapestja pomeni obrabo hrustanca na zapestju skozi čas. To je lahko posledica prejšnjih poškodb zapestja, prekomerne obremenitve ali posledica starostne degeneracije. Artroza se lahko pojavi v sklepu med koželjnico in zapestnimi kostmi ali med samimi zapestnimi kostmi, sama lokacija artroze pa nato vpliva na vrsto zdravljenja.

Simptomi artroze so bolečine, oteklina in zmanjšana ter boleča gibljivost zapestja. S časom se lahko pojavi opazna izguba moči in prijema. Prisotnost artroze lahko tudi ne povzroča občutnih težav, nato pa nova poškodba povzroči pojav ali poslabšanje simptomov.

Zdravljenje artroze zapestja se začne z natančno diagnostiko, v okviru katere so klinični pregled, RTG in CT slikanje. Možnosti zdravljenja se razlikujejo glede na lokacijo poškodbe. Nesteroidna protivnetna zdravila za obvladovanje bolečin, fizioterapija za izboljšanje moči in gibljivosti zapestja ter uporaba opornic za podporo so nekirurški pristopi. Če se odločamo o operativnem zdravljenju, je zelo pomemben pogovor s pacientom in razumevanje njegovih potreb. Potrebno je tudi pacientovo razumevanje različnih vrst operativnega zdravljenja in kaj določeno zdravljenje pomeni za nadaljnjo funkcijo. Lahko se odločimo za denervacijo zapestja (prekinitev določenih živcev, ki prenašajo bolečino), popolno zatrditev ali delno zatrditev v predelu zapestja in dlani. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic obrabe.

Boleče zapestje