Ulnarni živec

Do utesnitve ulnarnega živca lahko pride v predelu komolca ali predelu dlani. V predelu komolca poteka zadaj na notranji (mezinčevi) strani komolca, kjer je zelo izpostavljeni tudi pritiskom in udarcem. V predelu dlani je lahko utesnjen v Guyonovem kanalu – predel na spodnji mezinčevi strani zapestja, kjer živec prehaja skozi vezivne strukture. Vzroki so lahko ciste, udarci, zlomi ali vnetje v tem predelu.

Simptomi vključujejo otrplost, mravljinčenje in bolečino v mezincu in prstancu ter po mezinčevi strani dlani. Lahko pride tudi do vidnega upada muskulature v predelu dlani ter slabše moči ob specifičnih gibih – npr. odklepanje ključavnice.

Zdravljenje se začne z natančnim kliničnim pregledom in anamnezo, ki nam pomagata pri lokalizaciji težav. Utesnitev živca nam lahko potrdi tudi EMG, ki pa sam po sebi brez kliničnega pregleda ne diktira vrste zdravljenja. V blagih primerih se lahko priporoči nošenje zapestne opornice, nesteroidni antirevmatiki, prilagoditev delovnih navad in fizioterapija. V primerih, kjer konzervativno zdravljenje ne prinese izboljšav, se lahko uporabi kirurški poseg za razbremenitev živca. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic utesnitev živcev.