Sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala je najpogostejši utesnitveni sindrom in se pojavi pri približno 10 % populacije. Pogosteje se pojavi pri ženskah (v razmerju 3:1), vrh pojavnosti doseže med 45. in 60. letom. Vzrok za nastanek je zožitev zapestnega prehoda pod karpalnim ligamentom.

Sindrom karpalnega kanala se običajno kaže v obliki mravljinčenja prstov in dlani, občasno tudi bolečin, ki se običajno pojavijo ponoči oz. v jutranjih urah in so posledica pokrčenega položaja zapestja. Simptomi se umirijo po otresanju rok ter spremembi položaja. Podobne težave se lahko pojavljajo tudi ob določenih opravilih, kot je npr. vožnja s kolesom ali vožnja avtomobila. V napredovali obliki lahko pride tudi do trajno oslabelega občutka v rokah ter padanju stvari iz rok, dodatno pa lahko pride tudi do oslabelosti oz. propada mišic v dlani (na palčevi strani).

Po potrditvi sindroma karpalnega kanala, katerega potrdimo s kliničnim pregledom in EMG preiskavo, v blažjih oblikah svetujemo nošenje opornice za zapestje ter raztezne vaje. V kolikor ne pride do znatnega izboljšanja ali se stanje slabša, pride v poštev poseg v lokalni anesteziji, kjer skozi kratek rez v celoti sprostimo mediani živec v karpalnem kanalu.

Sindrom karpalnega kanala