Mediani živec – Sindrom karpalnega kanala in Lacertus sindrom

Utesnitev medianega živca se najpogosteje pojavlja v področju zapestja, gre za stanje znano kot sindrom karpalnega kanala in je pogosta nevrološka težava. Ta motnja se pojavi, ko se mediani živec utesni v karpalnem kanalu, kjer poteka skupaj s kitami upogibalkami. Prostor na eni strani omejujejo zapestne kosti, na drugi pa transverzalni zapestni ligament. Vsak dogodek, ki zmanjša ta prostor, lahko povzroči simptome – zlom, revmatoidni artritis, zadebelitev tetiv ob povečani uporabi ali ponavljajočih aktivnostih (delo z računalnikom), ciste itd.

Manj znana utesnitev medianega živca je Lacertus sindrom, ko gre za utesnitev živca na zgornjem delu podlahti. Živec se v tem primeru utesni ob prehodu pod aponevrozo bicepsa imenovano Lacertus fibrosus. Pojavi se pri ponavljajočih fizičnih aktivnostih, predvsem če vključujejo gib pronacije (zasuk dlani proti tlom). V predelu komolca se lahko živec utesni tudi v predelu mišice Pronator teres, kar povzroča podobne težave kot Lacertus sindrom.
Simptomi utesnitve v predelu karpalnega kanala vključujejo otrplost, mravljinčenje po prvih treh prstih, bolečino in šibkost v roki. Pogosto se simptomi pojavijo ponoči, kar lahko vodi do motenega spanca. Z napredovanjem bolezni se lahko pojavijo tudi vidno atrofirana (zmanjšana) palčeva stran dlan. Pri utesnitvi v predelu lacertusa se posamezniki pritožujejo predvsem nad izgubo fine motorike in slabše moči mišic upogibalk zapestja in prstov. Mravljinčenje po prstih je manj izraženo.

Zdravljenje se začne z natančnim kliničnim pregledom in anamnezo, ki nam pomagata pri lokalizaciji težav. Utesnitev živca nam lahko potrdi tudi EMG, ki pa sam po sebi brez kliničnega pregleda ne diktira vrste zdravljenja. Ne glede na lokacijo se zdravljenje začne s prilagoditvijo aktivnosti, terapijo z nesteroidnimi antirevmatiki in v primeru sindroma karpalnega kanala z nočno nošnjo opornic. V primerih, ko konzervativni pristop ne pomaga, se lahko izbere kirurški poseg za razbremenitev živca s prerezom omejujočega ligamenta v lokalni anesteziji. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic utesnitev živcev.

Sindrom karpalnega kanala