Rizartroza

Rizartroza je ime za obrabo sklepa med dlančnico palca ter trapezno kostjo – prvi CMC (karpo-metakarpalni) sklep. Ta obraba je velikokrat posledica obrabe skozi čas. Ponavljajoči se gibi, prejšnje poškodbe palca in genetski dejavniki lahko prispevajo k njenemu razvoju. Ko hrustanec v sklepu propada, se kosti drgnejo med seboj, kar vodi v bolečino, vnetje in zmanjšano gibljivost palca.

Simptomi rizartroze vključujejo vztrajno bolečino, občutljivost in otekanje na dnu palca (tik nad zapestjem). Moč prijema se lahko zmanjša zaradi bolečine, kar oteži izvajanje vsakodnevnih aktivnosti. Ko bolezen napreduje, se lahko pojavijo opazne deformacije ali razvoj kostnega izrastka na dnu palca.

Zdravljenje rizartroze se začne z natančno diagnostiko, v okviru katere sta predvsem klinični pregled in RTG slikanje. Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) za obvladovanje bolečin, opornice za zagotavljanje podpore, lokalna injekcijska aplikacija kortikosteroida in fizioterapija so nekirurški pristopi. V primerih, da konservativni pristopi ne olajšajo simptomov, lahko kirurg predlaga kirurški poseg. Pogostejše vrste kirurškega zdravljenja so rekonstrukcija sklepa z odstranitvijo trapezne kosti ali zatrditev sklepa. Zgodnja diagnoza in prilagojen načrt zdravljenja sta ključnega pomena za uspešno okrevanje in za zmanjšanje dolgoročnih posledic obrabe.

Rizartroza