De Quervain tenosinovitis

Pri De Quervainovim tenosinovitisom gre za boleče stanje, ki prizadene kratki ekstenzor palca in dolgi abduktor palca na njunem prehodu skozi vezivno ovojnico na palčevi strani zapestja. Običajno gre za draženje in vnetje teh dveh tetiv. Pogosto gre za posledico prekomerne uporabe in obremenitev tetiv palca pri specifičnih gibih (npr. ponavljajoče dvigovanje novorojenčka z iztegnjenimi palci), kar lahko privede do draženja in vnetja ovojnice tetive. To povzroča bolečino in nelagodje. V nekaterih primerih pa lahko neposredna poškodba zapestja ali nenaden povečan obseg dejavnosti sprožita to stanje.

Simptomi pri De Quervainovim tenosinovitisom so bolečina ob prijemanju predmetov ter ob specifičnih gibih, bolečina pa se pojavi na palčevi strani zapestja, kjer prizadeti kiti drsita čez najožji prostor skupne tetivne objemke. Nekateri lahko opazijo “pokajoč” občutek pri premikanju palca. V hudih primerih se bolečina lahko širi tudi višje po podlahti.

Zdravljenje se začne s postavitvijo diagnoze, za katero je v večini primerov dovolj že natančen klinični pregled. Na začetku lahko konservativni ukrepi, kot so počitek, uporaba ledenih obkladkov, nošenje opornice za palec in uporaba protivnetnih zdravil, pomagajo ublažiti simptome. Fizioterapija je lahko koristna za izboljšanje moči in gibljivosti palca. Če konzervativni ukrepi ne prinesejo olajšanja, se lahko razmisli o lokalnih injekcijah kortikosteroidov. V primerih, ki se ne odzivajo na nekirurške metode zdravljenja, se lahko odločimo tudi za kirurško sprostitev ovojnice tetive, da se zmanjša pritisk in izboljša gibljivost palca.

De Quervainova bolezen